Çatı İzolasyonu

Çatı İzolasyonu

Çatı İzolasyonu (İç Çatı Yalıtımı)

Enerji maliyetlerinin yüksekliği günümüzde poliüretan köpük uygulaması, eskiyen ve ısı yalıtımı, su yalıtımı eksikliği bulunan çatıyı yeniden yapmaya ihtiyaç duymadan, kapalı hücre yapısı sayesinde hem ısı yalıtımı hem de su yalıtımı özelliği ile benzersiz çatı yalıtımı ve konfor sağlanmaktadır. Tek parça yekpare şeklinde olan sprey köpük mevcut çatıya da sağlanmaktadır.

Poliüretan köpük malzemesi düşük bir kalınlıkla son derece düşük ısı iletkenliği ve yüksek ısı yalıtım performansı, hem zaman hem de para olarak maliyetli olan çatı alanlarının ısı yalıtımı uygulamalarına olanak sağlamaktadır. Püskürtme sprey köpük, zahmetli kesme ve monte etme işlemlerine gerek olmadan ahşap çatı kirişlerinin arasına veya beton zemin üzerine yüksek basınç altında özel sprey tabancası ile püskürtülür. Normal yalıtım malzemeleri döşendiği zaman meydana gelen enerjiyi israf eden ek yerleri olmadan yüksek ısı yalıtımı ve hava geçirmez bir poliüretan köpük yalıtım tabakası elde edilir.

Çatılarda genellikle tercih ettiğimiz ilk yöntem; çatının ters tavan uygulamasıdır. Bu uygulama, hem çatının içine su sızmalarını önlediği gibi çatının metal, ahşap vb. malzemesini de korur.

Çatı yalıtımı sayesinde iç ortam sıcaklığına yakın bir sıcaklıkta iç tavan yüzeyleri ile ısısal konforu yakalamamız, çatı katı tavanlarında ısı kayıplarını önler ve kışın ısınma, yazın soğutma giderlerimizden büyük ölçüde tasarruf etmemizi sağlar. Nemlenme ve yoğuşma önlenir. Binanın ömrü uzar ve çatı katında daha konforlu ve sağlıklı bir ortam oluşur. Aynı zamanda çatı ahşabı çürümez ve böylece taşıyıcılığı azalmaz.

İkinci yöntem; izolasyon bütçesi kısıtlı çatılarda uygulanır. Bu yöntemde ise çatının beton yüzeyi (zemini) izole edilir. Çatı farkı, artı bir maliyet getirmediği için, izolasyon daha hesaplı olur. Ancak, ilk yöntemin getirdiği koruma faydalarından burada söz etmek mümkün değildir.

Üçüncü ve son yöntem; izolasyonun kiremit altına uygulanmasıdır. Kiremit ya da başka bir çatı örtüsüyle kaplanır. Bu uygulama, az tercih edilen fakat malzemeler arasında kaldığı için kullanım ömrü diğer iki seçeneğe göre daha uzun olan bir uygulamadır.

İç ortamla dış ortamın sıcaklıklarının farklı olması sebebiyle iç ortamdaki su buharının kısmi basıncı, soğuk olan dış ortamdaki su buharının kısmi basıncından daha büyüktür. Neticede kısmi basınçların farklı olması sebebiyle sıcak taraftan soğuk tarafa doğru su buharı moleküllerinin geçişi meydana gelir. Su buharının soğuk yüzeylere teması halinde su buharı yoğunlaşarak su haline döner.

Bu durumda; su ısının (soğuk ve sıcak) içeriye daha hızlı geçişine izin verir ve kışın ısınma, yazın ise soğutma giderlerimizin artmasına neden olur. Çatı ahşabı çürür, taşıyıcılığı azalır. Çatı arasında küf ve bakteri oluşur. Sağlıksız ortam şartları doğar. Yapı fiziğinin temel prensiplerinden biri, su buharının yapı elemanlarından, yoğuşmadan, mümkün olduğunca dışarı atılmasını sağlamaktır.

UYGULAMA VİDEOLARI > İzlemek için buraya tıklayınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir