Isı yalıtımı nasıl yapılır?

Isı yalıtımı nasıl yapılır

Kışın vaktinizi dışarıda geçiriyorsanız doğal olarak üşürsünüz, kendinizi soğuktan korumak için bir şapka takmak veya kalın bir giysi giymek ihtiyacı duyarsınız. Evde televizyon karşısındayken üşürseniz kombinin sıcaklığını artırma yoluna gidersiniz. Şimdi mantığı biraz değiştirip düşünelim. Örneğin kışları üşüdüğümüz zaman daha fazla yemek yemek mi yoksa evinizin üstüne yünlü bir şapka takmaya benzeyen ısı yalıtımı yaptırmak mı sizi daha fazla sıcak tutar? İlk seçeneğin size fazla bir katkısı olmaz. Yediğiniz gıda vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar, ancak sizin orada daha fazla ısınmanızı sağlamaz. Ama evinize “giysi” giydirmeye benzeyen yalıtım yaptırmak çok iyi bir fikirdir: Ne kadar fazla ısı yalıtımı, o kadar az kaçan enerji demektir, yakıt faturalarınız düşmesi demektir ve hatta dünyamızın kirlilikle mücadelesine daha fazla yardım etmek demektir. Bu şekilde ısınmayı kim istemez.

Isı yalıtımı nedir, neden gereklidir?

Aslına bakılırsa kömür gibi eski teknolojiyi kullanmaya kıyasla, çoğu modern ısıtma cihazı aslında oldukça verimlidir; Aşağıdaki tablo farklı yakıtların maliyet/enerji verimliliği tablosudur. Bu tabloda kırmızı çubuklar ısınmak için harcadığınız her bir joule (modern enerji birimi) karşılığında %70 ısı olarak aldığınızı gösterir (Enerji verimlilik yüzdesi).

Enerji verimliliği
Enerji verimliliği

Grafik: Farklı yakıtların maliyetini ve verimliliğini karşılaştırmaktadır. Evinizi ne kadar verimli ısıtabileceğiniz ve ne kadara mal olacağı, kullandığınız yakıta büyük ölçüde bağlıdır. Bu değiştirebileceğiniz bir şey değildir. Bu grafikte görüldüğü gibi, ev ısıtma yakıtları maliyet açısından önemli ölçüde değişmektedir. (Elektrik en pahalı, Kömür en ucuz), Dikkat edilirse yakıtların çoğu yaklaşık %70 ve üstü verimlidir. Odun en az verimli yakıttır, ancak düşük maliyet, kullanılabilirlik ve sürdürülebilirlik göz önüne alındığında, bu her zaman insanlar için vazgeçilmez bir yakıt olmuştur. Kömür, en ucuz yakıt olmasına rağmen, kirlilik ve diğer çevresel dezavantajlar, son on yıllarda kömürü daha az popüler hale getirdi. Doğal gaz, popülaritesini göreceli olarak düşük maliyete ve yüksek verimliliğe borçludur. Bu grafikteki mavi çubuklar, dokuz ortak konut yakıtının milyon btu başına maliyetini dolar cinsinden göstermektedir. Kırmızı çubuklar her yakıtın verimliliğini yüzde olarak gösterir (2014 ABD Enerji İdaresi verileri).

Binalarda Isı Yalıtımı

Ev ısıtmayla ilgili asıl sorun, ürettiğiniz ısıyı korumaktır: Kışın, evinizi çevreleyen hava ve üzerinde durduğu toprak veya kaya her zaman binadan çok daha düşük bir sıcaklıktadır, böylece ısıtmanız ne kadar verimli olursa olsun eviniz er ya da geç ısı kaybedecektir. Çözüm, tabii ki, sıcak eviniz ve soğuk dış mekan arasında bir çeşit tampon bölge oluşturmak. Bu, çoğumuzun çok az düşündüğü bir şey olan ısı yalıtımının ardındaki temel fikirdir. ABD Enerji Bakanlığı’na göre, 1980 öncesi inşa edilen evlerin sadece beşte biri uygun şekilde yalıtılmıştır; Bu nedenle, aşağıdaki tablodan da görebileceğiniz gibi, ev sahipleri mülklerinin gerçekte olduğundan daha iyi bir şekilde yalıtılmış olduğuna inanırlar. Türkiye’de de durum farklı değildir. Türkiye’de yaklaşık 17 Milyon konutun % 90’ı yalıtımsız durumdadır. (1)

Binalarda ısı yalıtımı
Binalarda ısı yalıtımı

Grafik: 1990 ve sonrasında inşa edilen evlerin % 95’inden fazlası, sahiplerinin düşüncesine göre, iyi ya da yeterince yalıtılmış bir şekilde ancak 1950’den önce inşa edilmiş olanların sadece % 68’i böyle düşünüyor. (Gerçekte, pek çok ev çok daha zayıf bir şekilde yalıtılmıştır. sahipleri bu şekilde inanıyorlar. [2001]

Binalarda ısı kaybı hesabı

Isı evlerimizden nasıl kaçar? Tipik bir evde ısı kaçışı nereden olur?

Binadan binaya değişir, ancak bazı kaba, tipik tahminlere göre duvarlar en büyük ısı kaybını sağlar, bunu kapı ve pencereler, çatı ve zemin takip eder.

Isı evlerimizden neden kaçar?

Bunu anlamak için, ısı bilimi hakkında biraz bilgi sahibi olmak gerekir. Muhtemelen bildiğiniz gibi ısı, iletim (Malzemenin hareketi olmaksızın, sıcaklık farklılığı olduğunda, ısının doğrudan bir maddeden geçtiği süreç), konveksiyon (ısınan gazın yükselmesi) ve radyasyon adı verilen üç farklı şekilde ilerler. Bu üç tür ısı akışı hakkında bilgi sahibi olmak için sıcak evinizin sıcaklığının sızdığı birçok yoldan birkaçını vermek gerekirse:

  • Eviniz soğuk toprak ya da kaya üzerinde duruyor, bu nedenle ısı iletimle doğrudan yeryüzüne akıyor olabilir.
  • Isı, duvarlardan ve evinizin çatısından hareket eder. Dış duvarlar ve çatı kiremitleri etraflarındaki havadan daha sıcak olur, bu nedenle yakınlarındaki soğuk hava ısınır ve konveksiyonla dışarı akar.
  • Eviniz size geniş ve karmaşık bir alan gibi görünse de, aslında fizik açısından bakıldığında, geniş ve soğuk bir ortamın ortasında bulunan kamp ateşi gibidir: Sürekli olarak atmosfere ısı yayar.

Evinizden ne kadar sıcak hava kaçar, evinizin içerisine ne kadar soğuk hava girerse, ısınma maliyetiniz o derece artar ve size daha yüksek bir faturaya mal olur. Isıtma sisteminizi ne kadar çok kullanırsanız, o kadar fazla yakıt yakmanız gerekir, (kendi evinizde ya da işyerinizde), daha fazla karbondioksit gazı üretilir ve küresel ısınma meydana gelir.

Evinizi yalıtmak ve ısı kayıplarını en aza indirmek bunların hepsinden çok daha iyidir. Bu şekilde, ısıtmanızı daha az kullanmanız gerekir. Ev yalıtımı ile ilgili en önemli şey, genellikle daha düşük yakıt faturalarında çok hızlı bir şekilde kendini göstermesidir. Çok kısa bir sürede kara geçiyor ve dünyamıza katkıda bulunuyorsunuz. Daha ne olsun!

Binalarda ısı kaybı
Binalarda ısı kaybı

Isı yalıtımı uygulamalarımızın tamamını görmek için tıklayınız.

ISI YALITIMININ ÖNEMİwww.karasuyalitim.com.tr☎️ 0 264 718 18 68📱0 534 893 09 97

Karasu Yalıtım Karasuyalitim paylaştı: 20 Kasım 2018 Salı

www.karasuyalitim.com.tr☎️ 0 264 718 18 68📱0 534 893 09 97

Karasu Yalıtım Karasuyalitim paylaştı: 19 Kasım 2018 Pazartesi

Kaynaklar:

(1) http://www.cygm.gov.tr/CYGM/Files/haber/Turkiye_Isi_yalitimi.pdf

(2) https://www.explainthatstuff.com/heatinsulation.html

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir