İzolasyon Nedir, Çeşitleri, Faydaları

izolasyon nedir

İZOLASYON NEDİR?

İzolasyon bir diğer adıyla (yalıtım) bulunduğumuz ortamın bir dış etkenden korunmasıdır. Hepimiz yazın serin, kışın ise sıcak ortamlarda bulunmak isteriz ve bunun için yapmamız gereken yalıtımdır. Yalıtım dışarıdan gelen sıcağı veya da soğuğu, ses ve gürültüyü azaltarak bize daha konforlu bir yaşam sunmasıdır. Yalıtım yaparak binamızın ömrünü uzatabiliriz.  Yalıtım yaparak  %60’a kadar enerji tasarrufu elde etmiş oluruz.

  • Enerji bulunan bir iletkenden elektriksel veya termal iletimin önlenmesidir.
  • Yalıtımın amacı ihtiyaca göre değişebilir.
  • Elektrik yalıtımı kablolarda güvenlik sağlar ve devre hasarlarını engeller.
  • Gerekli ısıyı korumak için ortamlarda ısı yalıtımı kullanılmalıdır.

Isı yalıtımı en basit ifadesiyle sıcak bir ortam ve soğuk bir ortam arasında ısı transferini sınırlamak için kullanılan tüm tekniklerdir. Isı yalıtımı pek çok alanda kullanılmaktadır: bina (bina içinde istenen sıcaklığını minimum enerji harcayarak korumak), endüstri, otomobil, soğuk zincir uygulamaları, tekstil sanayi..

İki ortam arasında sıcaklık farkı fazlaysa, bu iki ortam arasında bir ısı değişimi gerçekleşir. Isı, sıcak ortamdan soğuk ortama, ısı iletimi, ışıma, ısınan gazın yükselmesi etkisi veya bunların bir veya daha fazlasının eş zamanlı hareketi vasıtasıyla yayılır.

Isı yalıtımının amacı, farklı sıcaklıklardaki iki ortam arasındaki ısı değişimlerini azaltmak ve hatta ortadan kaldırmaktır. Amaç ısıyı bir evin içinde tutmak ya da buzdolabında soğuk tutmak gibi farklı farklı olabilir.  Bunun için sıcak ortam ve soğuk ortam arasına bir yalıtım malzemesinin yerleştirilmesini gereklidir. Bu malzeme genellikle “ısı izolatörü” olarak adlandırılır, basit bir kuru hava tabakası, iki ortam arasındaki hava boşluğu, köpük vb olabilir.

Bir binanın yalıtımı, binanın iç kısmı ile dış ortam arasındaki ısı alışverişini azaltır, böylece ısıtma ihtiyacını ve bazı durumlarda klima kullanım ihtiyacını azaltır. Yalıtım yaparken binanın bulunduğu yerin iklimsel koşulları mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Isı yalıtımı kışın içerisindeki sıcaklığı yakalar ve yaz aylarında evi serin tutar. Daha geniş manada bakıldığında ise yalıtım, azaltılmış enerji tüketimi ve çoğunlukla azaltılmış sera gazı emisyonları (sera gazları) anlamına gelir.

Karasu Yalıtım uzmanlığı bir evin yalıtım kalitesini anlayabilir. Ayrıca, enerji performansının iyileştirilmesi için hangi çözümlerin en uygun olduğunu ve bu değişikliklerin hedeflediği kârlılığın ne olduğuna karar vermeyi mümkün kılmaktadır.

Belirli bir sıcaklıkta bir nesne veya alanınız varsa, bu malzemenin komşu malzemelerle aynı sıcaklıkta olmasını önlemek isteyebilirsiniz. Bu genellikle bir ısı yalıtım malzemeleri kullanılarak yapılır.

Örneğin:

  • Dışarıdaki hava soğuksa, soğuk ve vücut ısısını koruyan giysiler giyerek cildinizi korumak isteyebilirsiniz.
  • Evinizin yaz mevsiminde serin havası varsa, evin iyice ısınmasıyla sıcaklığın dışarıdaki sıcaklığın aynı olmasını engellemek isteyebilirsiniz.
  • Sıcak bir içecekiniz varsa, bir termos şişesine koyarak oda sıcaklığı olmasını önlemek isteyebilirsiniz.
  • İki farklı sıcaklık derecesine sahip malzemelerin bulunduğu herhangi bir yerde, birinin diğeriyle aynı sıcaklıkta olmasını önlemek için yalıtkan bir bariyer sağlamak isteyebilirsiniz.

Bu gibi durumlarda amaç bir alandan diğerine ısı transferini en aza indirmektir. Çoğu durumda yalıtım, ısı iletimini mümkün olduğunca en aza için kullanılır. Bazı durumlarda ısı yayılımı bir faktördür. İyi bir izolasyon malzemesi aslında zayıf bir iletkendir. Daha az yoğun malzemeler daha iyi izolatörlerdir. Yoğun malzemenin atomları birbirine yakındır. Yani, bir atomun enerjisini bir diğerine transfer etmek daha zordur. Bu nedenle gazlar, sıvılardan daha iyi bir yalıtım sağlar.

İlginç bir gerçek, zayıf elektrik iletkenlerinin de zayıf ısı iletkenleri olmasıdır. Odun, bakırdan çok daha iyi bir yalıtıcıdır. Bunun nedeni, elektriği ileten metallerin, materyal boyunca serbest elektronların dolaşmasına izin vermesidir. Bu, metaldeki bir alandan diğerine enerji transferini artırır. Bu yetenek olmadan, kullanılan malzeme – ahşap gibi – iyi ısı iletmez.

Isı Yalıtım Malzemeleri

İZOLASYON ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

ISI YALITIMI: İnsanların daha rahat  yaşam sürebilmeleri için yapılan bir yalıtım türüdür. Kış aylarında dış ortam sıcaklıkları 20°C’nin altındadır. Yaz aylarında ise hava sıcaklıkları 20°C’nin üstündedir. Böylelikle enerji kayıplarının meydana gelmemesi için ısı yalıtımı yapılır.

SU YALITIMI: Yapılarımıza zarar veren en önemli faktörlerden biri sudur. Yapılarımız; yağmur, kar, toprağın nemi, yapının inşa edildiği zemindeki yeraltı suyu gibi dış kaynaklı su ile banyo ve tuvalette kullanılan iç kaynaklı suya maruz kalır. Yapımızı ve konforumuzu tehdit eden sudan korunmak için yapılan işlemlere su yalıtımı denir.

SES YALITIMI:  Yaşanan ortamı istenmeyen seslerden, gürültüden ve zararlı etkilerden koruyarak sesi azaltır ve uygun kullanım alanı oluşturur.

İZOLASYON (YALITIM) FAYDALARI NELERDİR?

  • Binalarımıza nüfuz eden sudan korur
  • Yapılarımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasını önler.
  • Taşıma kapasitesinin düşmesine neden olur.
  • Isı sıcaklığını korumasına yol açar.
  • Binalarımızın güvenliğini sağlar.
  • Bakteri ve küf oluşmasını önler.

Sağlıklı ve konforlu ortamlar sağlar.

Yalıtımın Faydaları Nelerdir, Su Yalıtımı Uygulamaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir