Yalıtımın Faydaları Nelerdir, Su Yalıtımı Uygulamaları

SU YALITIMI

Yalıtımın Faydaları Nelerdir?

-Su yalıtımı, yapının ekonomik ömrü süresince yapı güvenliğinin korunmasını,

-Isı yalıtımı, %50 yakıt tüketiminin azalmasını,

-Yangın yalıtımı, yangın anında kayıpların en aza indirmeyi,

-Ses yalıtımı, huzurlu yaşanabilir ortamlar oluşturmayı sağlar.

Su Yalıtımı Nerelerde Yapılmalıdır?

-Temel ve Perde duvarları
-Çatılar
-Teraslar
-Islak hacimler
-Viyadükler
-Tüneller
-Havuzlar
-Kanaletler ve Göletler

Su Yalıtımı Uygulamaları

Bodrum Duvarlarında Su Yalıtımı Uygulaması 

Zemin rutubeti daima var olan ve kılcal yolla yapı elemanlarına etki eden su olarak tanımlanabilir. Zemin içindeki su ve rutubete karşı düşey ve yatay yapı elemanları sürme yalıtım, sıvama veya harçlı yalıtım , yalıtım örtüleri ile yapılan yalıtım, geçirimsiz şap ve ya beton ile yapılan yalıtım olarak sınıflandırılabilir.

Çatılarda Su Yalıtımı Uygulaması :

Gezilen ve gezilmeyen teras çatılarda, istenilen ısı yalıtım malzemesinin niteliğine bağlı olarak iki kat su yalıtım membranı uygulaması ile su geçirimsizlik sağlanır. Membran katlarından en az birinin polyester taşıyıcılı olması tercih edilir. Gezilmeyen çatı tiplerinde son kat membran uygulamasının arduvaz kaplı olarak yapılması, ağır hava koşullarına dayanıklılık sağlanması için faydalıdır. Tercih edilen ısı yalıtım malzemesinin türüne ve iç mekanın kullanım özelliği doğrultusunda bazı teras çatı uygulamalarında buhar kesici membran kullanmak gerekebilir.

Eğimli çatılarda üzeri arduvaz ve aliminyum kaplı membranlar son kat uygulaması için kullanılabilir. Özellikle eğimli çatılarda zor detaylar nedeniyle karşılaşılan zorluklar, polimer bitümlü membran uygulamasıyle zahmetsizce ortadan kaldırılabilir. Çatının tümünde aynı tip malzeme kullanıldığından malzeme uyumsuzluğu ve çözümsüzlüğü yaşanmaz. %15`in üzerindeki eğimlerde tek kat 4 mm.` lik arduvazlı membran kullanılarak su yalıtımı ve çatı kaplama aynı ürünle çözülebilir.

Membran Nedir? Ağırlığı ve Kalınlığı Kaçtır?

Temellerde su yalıtımı uygulaması 

Yapıların yeraltında kalan bölümlerini su ve nem etkilerinden uzak tutmak, ana taşıyıcı konstrüksiyonu korumak için temellerde izolasyon çalışması yapılmalıdır.

Temel yalıtımlarının diğer yalıtımardan farkı; onarımın ve yanlış yapılmış bir uygulamanın düzeltilme imkanının olmamasıdır. Bu nedenle temel yalıtımı uygulamaları son derece titiz planlanmalı ve uygulamada hassasiyet gösterilmelidir.

Temellerde su yalıtımında üç değişik nedenle yalıtım yapılmaktadır. Bunlar; zemin suyu, basınçlı su ve basınçsız su yalıtımıdır. Zemin rutubetine karşı, temel perde duvarlarında uygulanabilecek 3-4 mm kalınlığındaki polimerik bitümlü yalıtım örtüsü tek kat uygulanarak yalıtım sağlanabilir. Bununla birlikte yapı çevresinde yapılacak drenaj sistemi ile yalıtım uygulaması desteklenebilir.

Yapıların toprak altında kalan bölümlerinde, tam bir su yalıtımı yapılabilmesi için oturma alanı ve yan yüzeylerin tamamen yalıtılması gerekir. Bu işlemin gerçekleştirilmesinde kullanılan yötemler dıştan ve içten bohçalamadır.

Temellerin suya karşı yalıtımında kullanılacak en sağlıklı yöntem dıştan bohçalamadır. Grobeton üzerine yapılan iki kat polyester keçe taşıyıcılı membran içeren içeren su yalıtımı, yan perdelerde toprak seviyesinin üzerine çıkacak şekilde devam ettirilir ve temel tam bir korumaya alınır

Proje aşamasında su yalıtımı uygulamasının planlanmadığı durumlarda daha sonra içten bohçalama uygulanarak suya karşı koruma sağlanabilir. Ancak içten bohçalama uygulamasında yapının taşıyıcı bölümleri olan betonarmede bir yalıtım söz konusu değildir. Bu uygulamayla, sadece iç mekan suya karşı dayanım kazandırılır.

İyi planlanmış bir drenaj sistemiyle yapıda perde duvar üzerine uygulanacak bir membran ile yapıya su girişi engellenebilir.

Her tür toprak altı uygulamalarında; membran yalıtım malzemesinin yardımcı bir ürünle agrega darbelerine karşı korunması sağlanmalıdır.

Islak hacimlerde su yalıtımı 

Nereden ve nasıl geldiğinin belirlenmesinin oldukça güç olduğu suya karşı yaşama mekanlarında bulunan ıslak hacimlerde yalıtımın yapılması ve tesisatın döşenmesinde titizlik gösterilmesi önemlidir.

Genellikle iç mekanlarda bulunan banyo, mutfak, tuvalet gibi ıslak hacimlerde su tesisatlarında oluşan hasarlar, alt katlara su akmasına sebep olmaktadır. Bu bölümlerin zemin döşemesi üzerine polimer bitüm membranlarla yapılacak su yalıtımı tesisatta oluşacak kaçakların alt katlara geçişini engeller. Özellikle apartman dairelerinde oluşan bu durum problemlere neden olmaktadır. Polimer bitüm kaplamalarının üst yüzeyi her çeşit kaplama malzemesiyle kolay aderans sağlayacak şekilde imal edilmektedir

Gölet ve kanaletlerde su yalıtımı 

Doğal zemin üzerinde ve ya betonarme döşeme üzerinde oluşturulacak suni göletlerde polimer bitüm membranlar, su kaçaklarını engellemek amacıyla kullanılabilir. Doğal zeminde sıkıştırılmış dolgu üzerine membranların zarar görmesini engelleyecek bir ayırıcı tabakadan sonra iki kat polyester keçe taşıyıcılı polimer bitüm membran birbirine tam yapıştırılarak yüzeye serbest olarak serilir. Üzerine koruyucu olarak yine ayırıcı tabakadan sonra koruma betonu dökülür. Betonarme döşeme üzerine de aynı yöntemle uygulama yapılabilir. Gölet su yalıtımlarında suyun basıncı ile membranların kaymasını engellemek amacıyla kenar hatlarda, basınç kuyuları oluşturulmalıdır. Kanaletlerde sıkıştırılmış zemin dolgusu üzerine yine iki kat polimer bitüm membran ile su yalıtımı gerçekleştirilir.

Binalarda nasıl ve nerede kullanılır?

Binaların suyla temas halindeki bölgelerinde yalıtım amaçlı olarak kullanılan malzemenin genel adıdır. Farklı kalitelerde onlarca çeşit membran türü ve markası vardır

Temel çevresinde yapılacak drenaj uygulamaları ancak yeraltı suyunun basıncını düşürmede etkili olur; betonun su geçirimsizlik katkıları ile hazırlanması ise tam bir su yalıtımı sağlamaz.

Yalıtılmamış yüzeylerden betonarmenin bünyesine girecek su, çelik donatıda korozyona sebep olup, sonrasında yapının ömrünü kısaltacak sonuçlar doğurur. Polimer-bitüm modifiyeli ürünler ile dışarıdan bohçalama yöntemiyle yapılacak bir su yalıtım uygulaması tüm bu olumsuzlukların önlenmesini sağlar.

Betonarme Teras Çatıların performansı ve uzun ömürlü olması su yalıtımı ve ısı yalıtım tabakalarının konumu dahil birçok faktöre bağlıdır. Geleneksel teras yalıtımında, ısı yalıtımı su yalıtım tabakasının altına ve yapı betonu üzerine yerleştirilir.

Bu sistemde su yalıtım tabakası çatı yapısının geri kalan kısımlarından farklı olarak büyük sıcaklık dalgalanmalarına maruz kalıp, kolayca kısa sürede bozulabilir.

Ayrıca su yalıtım membranı altında yoğuşma ve hava kabarcıklarını önlemek için yapı betonu ve ısı yalıtımı arasına bir buhar kesici gerekir. Ters teras çatı, ısı yalıtımını su yalıtım membranının üzerine yerleştirerek bu problemleri çözer ve membranı binanın iç kısmındaki sıcaklığa yakın bir sıcaklıkta tutarak hasardan korur, ömrünü uzatır.

Yapı Nasıl Su Alır?

Yapıların, uzun ömürlü, konforlu ve sağlıklı olması; ancak doğru şekilde tasarlanarak inşa edilmesi ve yapıya zarar veren dış etkilere karşı korunması ile mümkündür.

Yapılara etki eden en önemli faktörlerden biri de sudur. Su yapıya çeşitli şiddetlerde ve çeşitli yollardan girebilir :

-Zeminden sızan su yoluyla
-Basınçlı su yoluyla
-Cepheden sızma yoluyla
-Yoğuşma yoluyla
-Kılcal su yürümesi yoluyla

 Kullanım Alanları

-Yapılarda suyun girdiği her yerde su yalıtımı için
-Toprak ile temas eden duvarlar, temeller ve zemine oturan döşemeler
-Balkonlar, teras ve eğimli çatılar
-Banyo, lavabo, wc gibi ıslak hacimler asfalt yol ve köprü yapımında su yalıtım membranı olarak kullanılır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir