Epoksi Nedir, Nasıl Yapılır

MESTAŞ A.Ş TERAS ZEMİN KAPLAMA

Bu yazımızda firmamıza en çok sorulan sorulardan olan Epoksi Nedir, Nasıl Yapılır?, Epoksi boya duvara nasıl uygulanır?, Epoksi karışımı nasıl yapılır? Epoksi boya duvara nasıl uygulanır? gibi sorulara cevaplar arıyoruz. Öncelikle epoksi hakkında genel bir bilgi vermek gerekirse:

Epoksi, fiber takviyeli bir polimer alaşımdır. Epoksi kaplama birçok kullanım alanı olan geniş bir terimdir. Örneğin Epoksi reçineler, elektrik ve elektronik uygulamalarında yalıtım malzemesi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanıldıkları alanlarda bileşenler etrafında boşluksuz bir yalıtım sağlamak için yapıştırıcı, sızdırmazlık malzemelesi, kaplama gibi amaçlarla kullanılırlar.

Bir epoksi yapıştırıcının etkililiğini hesaplamada, onu oluşturan bileşiklerin genel formülasyonunu analiz etmek yararlıdır. Epoksiler, iki başlangıç ​​bileşiği, reçine ve sertleştiriciden oluşan bir karışımın polimerleştirilmesiyle oluşturulur. Reçine belirli bir katalizör ile karıştırıldığında, kürleme başlatılır. Kürleme, kimyasal olarak aktif bölgelerde moleküler zincirlerin reaksiyon verdiği ve ekzotermik reaksiyona neden olan işlemdir. Reçinenin epoksit grupları ile bu kombinasyondan ortaya çıkan sertleştiricinin (katalizör) amin grupları arasındaki kovalent bağlar, polimerin çapraz bağlanmasını sağlar ve böylece epoksi’nin sertliğini ve kuvvetini belirler. Epoksi çok kuvvetli bir yapıştırıcıdır. Epoksi fiyatları konusunda teknik uzmanlarımızdan fiyat bilgisi alabilirsiniz.

İki Bileşen Sistemi
Sertleşme koşullarının sıcaklık ve reçinenin ve sertleştirici bileşiklerin seçimi ile izlenmesi, mekanik mukavemet özelliklerinin ve termal, elektriksel ve kimyasal direncin değiştirilmesine izin verir. Bu nedenle epoksi yapıştırıcılar, çok çeşitli uygulamalar ve çalışma koşullarına uyacak şekilde geliştirilmiştir.

Epoksi yapıştırıcılar çok çeşitli malzemelere yapışırlar ve özellikleri, sistemin spesifik kimyasına ve mevcut çapraz bağlanmanın niteliğine bağlıdır. En önemli performans gereksinimlerinden bazıları, olağanüstü kimyasal ve ısı direnci, mükemmel yapışma ve su geçirmezliği yanında tatmin edici mekanik ve elektriksel yalıtım özellikleridir.

Tek Bileşen Sistemi
En yaygın kullanılan yapısal tip yapıştırıcı olarak, epoksi yapıştırıcılar genellikle tek bileşenli veya iki bileşenli sistem olarak sunulmaktadır. Tek bileşenli epoksi yapıştırıcılar genellikle 250-300 ° F arasındaki sıcaklıklarda, yüksek mukavemet, metallere mükemmel yapışma ve olağanüstü çevresel ve sert kimyasal dirence sahip bir ürünü çalıştıran şartlarda oluşur. Aslında bu ürün genellikle kaynak ve perçinlere alternatif olarak kullanılır.

Tek bileşenli sistemler önceden katalize edilir ve iyileştirmek için yalnızca orta ısıya gereksinim duyar, verimliliği artırır ve hava tutmasından kaynaklanabilecek hatalardan kaçınılır. Ayrıca, sertleşme hızı iki bileşenli sistemlerden daha hızlıdır.

İki bileşenli epoksi sistemleri, alaşım haline getirmenin ortam sıcaklıklarında meydana gelmesinden farklıdır ve ısı ile hızlandırılabilir. Isı eklenmesi, üstün özelliklere neden olan ek çapraz bağlanmayı da teşvik eder. İki bileşenli sistemler çoğu yüzeye yapıştırmak için uygundur. Fiziksel ve kimyasal etkilere dirençlerinin yanı sıra uzun bir süre boyunca sabit bir ağırlığa veya güce dayanma yetenekleri nedeniyle oldukça sabit kabul edilirler. Bunlara ek olarak, uzun bir süre boyunca sabit bir ağırlığa veya güce dayanma gücünün yanı sıra, fiziksel ve kimyasal etkilere karşı mükemmel dirençleri, iki bileşenli epoksileri oldukça istikrarlı bir ürün haline getirmektedir. Oldukça çok yönlüdürler ve elektronikler, tıbbi cihazlar ve havacılık dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere birçok endüstride yapıştırma, kapatma, kaplama ve kapsülleme için kullanılabilirler. Özel formülasyonlar ayrıca alev geciktirici, kriyojenik bakımdan, hızlı sertleşmektedir, yüksek sıcaklığa daha fazla dayanıklıdır.

Video galerimizde yaptığımız uygulamalara ilişkin videolarımızın tamamını bulabilirsiniz.

EPOKSİ KAPLAMA

ÜRÜN TANITIMI

Epoksi kimyasal bir reçinedir. Suya aside karşı direnci iyi olduğu için zamanla direnç özelliğini yitirmez. Aynı zamanda bir yüzey kaplama ürünüdür. Boya ve astar olarak da kullanılabilir. Yüksek kimyasal ve mekanik dayanıklığa sahiptir. Solventsiz oluşundan dolayı yangın tehlikesi yoktur. Mazot benzin, yet yakıt, ( JP4 ) alkol ve birçok solvente dayanıklıdır. Ekleme yöntemi ile yapılmadığı için bakteri kirin çoğalabileceği noktalar yoktur. İki sıvı maddenin, doğru oranlarda birbirine karıştırılmasından kimyasal bir reaksiyon ile plastik hissi veren katı bir maddeye dönüştüğü reçine türlerinden birine epoksi denir.

 

ÖZELLİKLERİ ve KULLANIM ALANLARI

Solventsiz oluşundan yangın tehlikesi oluşturmaz. Kolay temizlenir, bakteri barındırmaz, tozumaz sağlığa zararı yopktur. Sıvı geçirmez özelliğe sahiptir. Bir çok solvente dayanıklıdır. Tekstil Fabrikaları, Gıda Endüstrisi, İlaç Fabrikası, Otomobil Servisleri, Petrokimya Tesisleri, Hastaneler, Uçak Hangarları, Lastik Fabrikaları, Depolar, Mağazalar, Spor Salonları ve bir çok daha alanda kullanılabilir.

 

UYGULAMA ve AVANTAJLARI

Epoksi zemin hazırlığından sonra astar kat uygulanır, ardından ara kat ve son kat ile epoksi boyama işlemi yapılır. İsteğe göre epoksi boya ve kaplama işlemleri yapılır.

Solvent içermez pürüzsüz yüzey elde edilir. Estetik görünümü sayesinde çok kolay temizlenir. Kimyasallara karşı dayanıklıdır. Sürtünmeye ve aşınmaya karşı dayanıklı yüzeyler oluşturur. Dekoratif uygulamalarda geniş bir renk yelpazesine sahiptir.

 

NERELERDE UYGULANIR?

  • Epoksi, özel amaçlı bir zemin kaplama sistemi olduğundan her yerde tercih edilemez.
  • Uçak Hangarlarında
  • Fabrika zeminlerinde
  • Gemi, Tekne zemin ve boyama amaçlı
  • Çelik konsürsiksiyon boya amaçlı
  • Su yalıtım amaçlı
  • Spor Salonları kaplamasında
  • Soğuk hava depolarında
  • Mağazalar ve iç dekorasyon amaçlı kaplama
  • Yüzey koruyucu kaplama olarak
  • Kimyasal depolama tesislerinde
  • Donatı ve demirlerin yapıştırılmasında

GRENLİ EPOKSİ ZEMİN KAPLAMA

Epoksi Zemin Kaplama, yüzeyi hafif desenli ya da pürüzlü aşınmaya ve kimyasal etkilere karşı dayanıklı, hijyenik, renkli ve dekoratif ağır hizmet tipi, Grenli Epoksi Zemin Kaplama sistemi.

 

KULLANIM

Yoğun ve ağır trafiğin olduğu tüm alanlarda, hızlı, pratik, sağlam ve uzun ömürlü Epoksi Zemin Kaplama sistemi olarak kullanılır. Fabrikalar, Otoparklar, Depolama alanları, Atölyeler, Alışveriş Merkezleri ve Ofisler için uygundur. Tozuma yapmaz, kimyasal ve mekanik etkilere dayanıklı, kolay temizlenen, hafif portakal kabuğu desenli ya da pürüzlü, parlak yüzeyler oluşturur.

 

Grenli Epoksi Zemin Kaplamanın Avantajları

  • İstenilen kalınlıkta uygulanır.
  • Eksiz ve derzsiz.
  • Tozuma yapmaz.
  • Temizdir, mikrop barındırmaz.
  • Aşınma ve darbelere karşı dayanıklıdır.
  • Betonu kimyasal etkilere karışı korur, sıvı maddeleri emmez.
  • Bakımı ve temizlemesi kolaydır.

EPOKSİ ZEMİN BOYASI

Epoksi esaslı, yüzeyi hafif desenli, kaymaz, aşınmaya ve kimyasal etkilere dayanıklı, temiz, renkli ve dekoratif epoksi zemin boya sistemidir.

 

KULLANIM

Hafif ve orta yoğunluklu trafiğe sahip tüm alanlarda, hızlı, pratik ve ekonomik epoksi zemin boya sistemi olarak kullanılır. Fabrikalar, Otoparklar, Depolama alanları, Atölyeler, Alışveriş Merkezleri ve Ofisler için uygundur. Tozuma yapmaz, kimyasal ve mekanik etkilere dayanıklı, kolay temizlenen, hafif desenli ve pürüzlü parlak yüzeyler oluşturur.

  • Eksiz ve derzsiz.
  • Tozuma yapmaz.
  • Hafif desenli, hafif dokulu kaymaz.
  • Hijyeniktir, mikrop barındırmaz.
  • Aşınma ve darbelere karşı dayanıklıdır.
  • Betonu kimyasal etkilere karşı korur, sıvı maddeleri emmez.
  • Bakımı ve temizlemesi kolaydır.

 

EPOKSİ EMPRENYE ZEMİN KAPLAMA

Epoksi şeffaf ya da epoksi renkli boya, mat ya da parlak seçeneği ile; tozuma istenmeyen yerlerde, kapalı ve hafif trafiğe maruz yerlerde, Depo ve Otoparklarda, aşınma dayanımına katkı istenen yerlerde, temizliği hızlandırmak ve kolaylaştırmak için kullanılır. Eksiz, kimyasal ve mekanik dayanımı hafif özellikte ekonomik Epoksi Zemin Kaplama uygulamasıdır. Epoksi beton tozumazlık zemin uygulamalarının iki ayrı kullanım şekli vardır. Tek balarına kullanıldıklarında; betona işleyerek, yüzeyin aşırı tozuma ve aşınmasını azaltırlar. Kimyasallardan korunma ve sıvı maddeleri tam geçirimsizlik açısından kesin bir güvence sağlamazlar. Epoksi şeffaf kaplama bir sistemin altında astar olarak kullanıldıklarında; betonun çatlak boşluklarını doldurarak üzerlerine uygulanacak diğer koruyucu katlara epoksi astarı vazifesi görürler. Açık amber renkli ve şeffaftırlar. Rulo ile uygulanırlar.

 

EPOKSİ MORTAR ZEMİN KAPLAMA

 Epoksi Mortar mekanik etkilere en dayanıklı epoksi çeşididir. Ağır sanayi tesisleri ve benzer tesislerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Epoksi Mortar Kaplama temizlenmesi kolay ve toz tutmayan bir Epoksi Zemin Kaplamasıdır. Kolay temizlenir yüksek oranda mekanik mukavemeti ve kimyasal dayanımı vardır. Epoksi Mortar Kaplama, yeni beton zeminlerde veya aşınmış, çukurlaşmış, zedelenmiş beton zemin yüzeylerini parlak, yoğun ve dayanımlı bir yüzey haline getirir. Kaplanan yüzeyi yarı pürüzlü veya tam pürüzlü bir hale getiren bir Epoksi Zemin Kaplama türüdür. Kimyasal nitelikli bu kaplama ile zeminler hızlı ve dayanıklı bir şekilde uygulanabilir. Epoksi Zemin Kaplaması yapıldıktan yaklaşık bir gün sonra üzerinde yürüme için hazır hale gelir. Tam mekanik ve kimyasal dayanım için 7 gün beklenerek ağır yüke maruz bırakılmamalıdır.

 

KULLANIM ALANLARI

Epoksi Mortar Kaplama, genel ağır Sanayi ve yoğun Trafiğe maruz kalan alanlarda kullanılır, tüm Endüstriyel Zemin döşemelerinde, Kimyasal Farikalar, Elektrik Fabrikaları, Makine Fabrikaları, Otomotiv Sektörü, tüm Depolar ve ağır yüke maruz kalan tüm zeminlerde farklı renk tercihleri ile Epoksi zemin kaplaması kullanılabilmektedir.

 

Mortar Epoksi Zemin Kaplama Özellikleri

  • Yüksek kalınlık sınıfına girer.
  • Genel ağır sanayi ve yoğun trafiğe maruz kalan alanlarda kullanılır.
  • Tam pürüzlü, yarı pürüzlü veya düz yüzey.
  • Toz tutmaz, sıvı maddeleri geçirmez.

 

ŞEFFAF EPOKSİ GRANİT KAPLAMA

 Bu Epoksi zemin kaplama türü aşınmaya ve çizilmelere karşı mukavemeti yüksek olan bir Epoksi Kaplama türüdür. Granit Epoksi reçine de şeffaftır pigment içermemektedir. Şeffaf Epoksi reçine kullanılmaktadır. İşte bu özellik e-Epoksiye yüksek dayanıklık özelliği katmaktadır. Yapılan testler sonucunda elde edilen bilgilere göre Granit Şeffaf Epoksi , doğal granitten çok daha fazla dayanıklılığa sahiptir. Epoksi Kaplamaya granit görüntüsünü bünyesindeki silis kumu vermektedir. Granit Şeffaf Epoksi Kaplama Gıda, Otomotiv, Sanayi Tesisi ve diğer pek çok alanda uygulanmaktadır. Granit Epoksi Kaplama kalınlığı ihtiyaca veya isteğe göre 2-4 mm olarak uygulanabilmektedir.

 

 

Isı Yalıtım Malzemeleri

Epoksi Zemin Kaplama Sistemleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir