Isı Yalıtım Malzemeleri

Isı Yalıtım Malzemeleri

Yalıtım veya daha doğru ısı yalıtımı, sıcaklıkları önemli ölçüde farklı olan alanlar arasına bir bariyer gibi girerek ısı kaybını veya ısı kazanımını azaltan ürünleri tanımlamak için kullanılan genel bir kavramdır. Bu yazımızda ısı yalıtımı nedlr, ısı yalıtım malzemeleri nelerdir gibi sorulara cevaplar arıyoruz.

Evlerde, merkezi ısıtma sistemleri ve sıcak su boruları gibi ısı yalıtımından faydalanan bir dizi eşya bulunmaktadır. Ancak binanın bir bütün olarak enerji tasarrufu sağlaması için yapılması gereken şey bina yalıtımı yaptırmaktır. Bina ısı yalıtımı, kış aylarında binadan kaçan ısı miktarını azaltır ve yaz aylarında evlerin içlerinin çok sıcak olmasını engeller.

Isı Yalıtım Nedir?

yalıtım nedir
Isı yalıtımı yaptırmak zekice verilmiş bir karardır

Yalıtım yaptırmak çok zekice bir iştir. Kışın evinizin ısınmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda yazın daha serin kalmasına da yardımcı olur. Bu, içecekle dışarıdaki hava arasında bir yalıtım katmanı sağlayarak, içecekleri sıcak veya soğuk tutan bir termos gibidir.

Hava, zayıf bir ısı iletkendir, bu nedenle yalıtımın içinde sıkışan küçük hava cepleri, evinizin içinde ve dışında geçişkenlik yapabilecek ısı miktarını en aza indirir.

Bu, kışın sıcaklığın evin içinde kaldığı, yaz aylarında ise dışarıda kaldığı anlamına gelir! En çok kullanılan ısı yalıtım malzemeleri şunlardır:

Isı Yalıtım Malzemeleri

Farklı ısı yalıtım malzemeleri farklı özelliklere sahiptir, bu nedenle bir binanın farklı alanları için farklı malzeme uygundur. Yaygın kullanılan yalıtım çeşitleri şunlardır:

  1. Cam yünü
  2. Kaya mineral yünü (veya taş mineral yünü)
  3. Köpük
  4. Koyun yünü

1- Cam Yünü

Dünyanın en popüler ve yaygın olarak kullanılan yalıtım malzemesi olan cam yünü, geri dönüştürülmüş cam şişelerden üretilmiştir, bu nedenle ultra çevre dostu bir ürün. Kullanımı ve montajı kolaydır, ayrıca mevcut olan en uygun maliyetli yalıtımdır.

2- Mineral yün (veya kaya mineral yünü)

Kaya mineral yünü daha sağlam bir yapıya sahiptir, bu nedenle sıkıştırma altında olabileceği durumlar için idealdir (örneğin düz bir çatı üzerinde).

Mineral yün yalıtım ürünleri, hızlı ve basit bir DIY kurulumu için farklı genişlikler ve kalınlıklarda rulolar halinde mevcuttur – örneğin, tavandaki kirişler veya tavan veya kirişlerdeki kirişler arasında. Yeni evler inşa edilirken boşluğun duvarlarına takılmak için hafif “plakalar” olarak da üretilebilir. ‘Gevşek ‘mineral yün, boşluk duvarlarını doldurmak için kullanılabilir ve inşa edildikten sonra duvarda açılan bir delikten içeri üflenir.

Mineral yünü izolasyonu, aynı zamanda kolayca yanmadığı için yangının yayılmasını da engelleyebilecek etkin bir yangın güvenliği önlemidir. Aslında, kaya mineral yünü 1.000 ° C’nin üzerindeki sıcaklıklara dayanabilir.

3- Köpük Yalıtımı

Köpük yalıtımı yüksek sıkıştırma mukavemetine sahiptir ve genellikle bir zeminin altında ya da bir depolama çözeltisi olarak çatı katlarında kullanılır. Dayanıklılık ve sağlamlığın yanı sıra, köpük yalıtımı, duvarlar ve zeminlerden geçen ses seviyesini en aza indirmek için, yangın direnci ve akustik yalıtım gibi ek özellikler sağlayabilir. Bu nedenle kullanımı gittikçe yaygınlaşmaktadır.

Sprey Poliüretan Köpük İzolasyonu – Temiz – Güvenli – Etkili

4- Koyun Yünü Isı Yalıtım Malzemesi

Koyun yünü yalıtımı dünyada ve ülkemizde oldukça yeni bir yalıtım ürünüdür. Yalıtım malzemesi olarak kullanılmadan önce, kiri ve yağları yünden çıkarmak için yoğun bir temizleme işlemine tabi tutulmalıdır. Bu süreçte kullanılan kimyasallar ve enerji, çevresel faktörler dikkate alınarak kullanılmalıdır.

Yalıtım Çeşitleri

Cam ve kaya mineral yünü, çok çeşitli binalarda kullanılabilen çok yönlü yalıtım malzemeleridir – dükkanlar ve ofisler gibi ticari binalar dahil olmak üzere; okullar ve hastaneler gibi kamu binaları,konutlar ve dairelerde kullanılır. Esas olarak yalıtım yapılan alana göre bir bina üç yönden incelenebilir:

  1. Dış Cephe Yalıtımı (Duvar İzolasyonu)
  2. Çatı Yalıtımı
  3. Zemin Yalıtımı

1- Dış Cephe Yalıtımı (Duvar İzolasyonu)

Duvar İzolasyonu
Duvar (Dış cephe) İzolasyonu

Bir evin duvarları, ısının kaçabileceği en büyük yüzeyi temsil eder ve sonuç olarak, tipik yalıtımı olmayan bir evden kaybolan ısının yaklaşık yüzde 60’ından sorumludur. Duvarlardan yüzde 35, kapıdan yüzde 15 ve pencerelerden yüzde 10 ısı kaçmaktadır.

Özellikle 1990’dan sonra inşa edilen modern evler, iç ve dış duvarlar arasında bir boşluk (boşluk olarak adlandırılan) ile inşa edilmiştir, böylece bu boşluk doldurularak ısı kaybı en aza indirgenebilir. Yalıtım malzemesinin, içine açılan bir delikten bu boşluk içine üflenir. Tabi bu işlem profesyonel bir montajcı tarafından yapılmalıdır. Dış cephe izolasyonu mükemmel enerji tasarrufu sağlayan çok basit bir prosedürdür.

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğine göre  1 Ocak 2011’tarihi itibari ile 50 m² üzeri inşaat alanına sahip tüm binalarda Enerji Kimlik Belgesi çıkarılması zorunlu hale gelmiştir. Enerji Kimlik Belgesinin çıkartılmaması da yeni pek çok yaptırım ve maddi külfeti beraberinde getirerek, ısı yalıtımını zorunlu hale getirmiştir.

Türkiye’de yeni yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi çıkartmak 1 Ocak 2011 tarihi itibari ile zorunlu hale getirilmesine karşın mevcut binalara Enerji Kimlik Belgelerini tamamlamaları için 2020 yılına kadar süre tanınmıştır.

2- Çatı Yalıtımı

Isı yükselir ve yalıtılmamış bir çatıdan kaçarak yüzde 25 ısı kaybına neden olur. Çatı yalıtımı yaptırmak bir evin enerji verimliliğini iyileştirmenin en uygun maliyetli yollarından biridir ve yaklaşık 2-3 saat içinde uzman ekibimiz tarafından yapılabilir. Çatı yalıtımı hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen tıklayın.

Çatı İzolasyonu

3- Zemin Yalıtımı

İzolasyon, ısı yalıtımı için zemin katlarında ve termal ve ses yalıtımı için ara katlarda kullanılır. Isı yalıtım malzeme fiyatları kullanılan ürüne, zemine ve daha önce yalıtım yapılıp yapılmamış olmasına göre değişmektedir.

3D Epoksi Zemin Kaplama

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir