POLİÜRETAN KÖPÜK

Poliüretan sprey köpüğümüz, iki malzemenin karıştırılmasıyla oluşturulur. Bir bileşen polyol denir. Bu bölümde, tarifin tamamı muhafaza edilir. Son ürünün özelliklerini belirler ve alev geciktiriciler, aktivatörler, stabilizatörler vb. Gibi birçok bireysel bileşeni içerir.

İkinci bileşen, izosiyanattır. Sadece sertleştirici olarak hizmet eder. Yoğunluk, reaksiyon süreleri veya karıştırma oranı gibi temel özellikler, malzeme üreticisi tarafından tarif yoluyla belirlenir ve değiştirilemez.

Sprey köpük teknolojisi, tarım, endüstriyel, ticari ve özel alanlarda da çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Poliüretan köpük köpük püskürtme teknolojisinin yalıtım açısından avantajları açıktır. Poliüretan süngerli sprey köpük tekniği ile, ısı yalıtımı ya da soğuğa karşı kendiliğinden yalıtılması zor olan düz olmayan duvarları ve tavanları yeterince korumak mümkündür. Ayrıca, sprey köpük teknolojisi ile poliüretan ile yalıtım da taslaklara karşı korur.

Uygulama seçenekleri çok çeşitlidir. Böylelikle, örneğin meyve ve sebze depolama, hayvancılık evleri, depolama ve sanayi odaları ve evlerinde, yalıtım amacıyla poliüretan köpük ile sprey köpük tekniği kullanılmaktadır. Ayrıca, sprey köpük tekniği balık yetiştiriciliğinde de kullanılmaktadır.

Sprey köpük tekniği için kullanılan yalıtım malzemesi poliüretandan yapılmıştır. Bu amaçla iki farklı malzeme birlikte karıştırılır. Poliol etkili alev geciktirme sağlar ve ayrıca aktivatör ve stabilizatör içerir. Poliüretan sprey köpüğündeki izosiyanat kürleme için kullanılır.

Sprey köpük tekniği kullanılarak yapılan yalıtım özellikle dayanıklı ve etkilidir. Çelik salonlarda, sprey köpük teknolojisi ile yoğuşma suyu oluşumu da azaltılır. Püskürtme köpüğü tekniğinin bir başka avantajı, poliüretan yalıtımın birleşme ve birleşme içermemesidir, ancak tamamen kesintisiz çalışır.

POLİÜRETAN

Ürün Tanıtımı

Poliol ve polizosiyonat’ın oranla yüksek Basınçlı makineler ile püskürtülmesi sonucu oluşan iki bileşenli bir sistemdir. Poliüretan sert köpük, hücresel yapılı kapalı hücreli düşük yoğunluklu bir izolasyon ve inşaat malzemesidir. Hücrelerin içerisinde hapsolan şişirme soğuk depoların izolasyonunda en çok tercih edilen malzemedir. Her türlü ısı ve su kaçağını önler. Bilinen en iyi ısı izolasyon katsayısına sahiptir. 50 °C + 100 °C arası sıcaklıklara dayanıklıdır.

Özellikleri

% 100’e yakın kapalı hücre yapısı vardır. Bu özelliği sayesinde ısı yalıtımıyla beraber su ve ses karşısında güçlü bir bariyer oluşturma özelliği kazandırır. Hafif bir malzemedir, yapılara ağırlık vermez. Bakteri ve haşere barındırmaz. B2 yanma sınıfındadır. ( Alev yürütmez) ozon tabakasına zarar vermez çevrecidir. Her türlü yüzeye yapışır.

Avantajları

Bilinen en iyi ısı yalıtım malzemesidir. Uygulama yüksek basınçla püskürtüldüğünden en ufak gözenekleri dahi doldurur. Zaman içerisinde çatlama, kırılma yapmaz. Uzun ömürlüdür.

Bakteri ve haşere barındırmaz. Yüksek uygulama hızı zamandan büyük tasarruf sağlar. Su ile temasında bozulmaz, çürümez ve koku yapmaz. Hava geçişini engeller. Üzerinde yüründüğü zaman esneme yapmaz. Her türlü zemine uygulanır. Sıvı olarak püskürtülen poliüretan çok kısa sürede   genişler ve sertleşir. Dış yalıtımda 10-15 yıl iç yalıtımda ise 20-25 yıl ömür verilir.

Sıvı olarak püskürtülen ve dolayısıyla yüzeyde şeklini alabildiği için özel detayları ve kendine özgü formları olan yüzeylerde teknik sorunları ekonomik olarak ve problemsiz çözer.

Poliüre nedir?

Son yıllarda birçok farklı poliüre, elastomer ve poliüretan kaplama türü piyasaya sürüldü; Bazıları gerçek, diğerleri yanlış etiketlenmiş gibi.

Her çeşit poliüre benzersiz ve önemli özelliklere sahiptir:

Sanayi sektöründe, poliüre elastomeri “yeni bir mucize” olarak yayıldı. Birçok üretici için, poliüre türleri yeni bir alan ve on yıl boyunca elastomerler üreten birçok şirket için, poliüre teknolojisi (çözücüler olmadan ve hızlı çapraz bağlama ile) makalelerinin ana bileşenidir.

Başka bir deyişle, birçok üretici ürünlerini Texaco (poliürenin bileşeni) aminler ve polyester hidroksil (poliüretan bileşeni) bazlı olan ürünlere göre çeşitlendirmemişlerdir. Sadece son yıllarda üreticiler poliüretan ve poliüretan esaslı reçine bazlı ürünleri ayırt etmeye başladılar.

Yukarıda belirtildiği gibi, birçok üretici poliüreeyi herhangi bir problemi çözebilecek bir mucize ürün olarak övmüştür.

Bu, ürünler hakkındaki belirsizliği ortadan kaldırmak ve aynı zamanda coşkuyu soğutmak zorunda olduğumuz anlamına gelir. Sadece bu şekilde farklı uygulama alanları için en iyi kararın hangisi olduğunu doğru bir şekilde belirleyebiliriz:

Poliüre nedir?

POLYURETHANE veya POLYUREA

Poliüretan ve poliüre arasında kimyasal özelliklerine göre önemli farklılıklar ve benzerlikler bulunmaktadır. İlk olarak, her iki tipin de “B” (ISO) bileşenini kullanabileceğini söylemeliyiz. Bu nedenle, esas olarak A bileşenindeki farklılıkları buluyoruz. Poliüretan tiplerinin “A” bileşeni, çeşitli poliolleri (polieter, polyester) içerebilir ve genellikle hızlı çapraz bağlama ve iyileştirme sağlamak için birkaç katalizör gerektirir.

Poliüretan tiplerinin bir avantajı, katalizörün, uygulamaya bağlı olarak reaksiyonu (örneğin sertleştirme, çapraz bağlama) kontrol etmek için dozlanabilmesidir. Bazı uygulamalar, eğer madde çok hızlı katılaşırsa, portakal kabuğu gibi görünen en yüksek hassasiyetli çalışmayı gerektirir. Diğer birçok uygulamada, malzeme açılar ve çatlaklara nüfuz edebilmelidir ve bu nedenle daha uzun bir kürlenme süresi gerektirmelidir.

Bu uygulamada, kürlenme süresini kontrol edebileceğiniz bir poliüretan seçmek önemlidir. Katalizör, düşük sıcaklıklarda bile, saniyeler içinde bile bir reaksiyon meydana getirebildiğiniz kadar ölçülebilir.

Poliüre tipleri, “polieter aminler” veya amin bileşimleriyle karakterize edilir. Bu tip polimerler çok reaktiftir ve bu nedenle “otokatalizörler” oldukları için bir katalizör gerektirmezler. Reaksiyon süresi kısadır (5-15 saniye arasında) ve soğuk yüzeylerde bile mükemmel ağ. Reaksiyon o kadar hızlı ki, poliüre, yüzeylerde bulunan nem ve su ile reaksiyona giremez. Poliüreın bir dezavantajı çok hızlı reaksiyon olabilir.

İzolasyon Nedir?

Özellikle pürüzsüz bir yüzey gerektiren uygulamalar için daha uzun bir reaksiyon süresine ihtiyaç vardır. Sıcaklık gelişimi, genellikle poliüretandan daha yüksek reaksiyon hızına bağlıdır.

Poliüretan, poliüretanın aksine, önemli yalıtım özelliklerine sahip değildir, fakat yüzey dayanımı ve diğer birçok özellikte poliüretanla karşılaştırılamaz.

Hibrid. Bu poliüretan oranlarına sahip bir poliüre. Bu melezler biraz daha ucuz olsa da, saf poliüre ile aynı özelliklere sahip değildirler.

Her iki değişken de iki bileşenli sistemlerdir ve yüksek basınçlı makineler tarafından işlenir. İstenen malzeme kalınlığına bağlı olarak, malzeme birkaç kat halinde püskürtülür. Çok çeşitli kullanımlar için poliüre ve hibritler formüle edilebilir. Özellikle, yüzey sertliği, kimyasal direnç veya esneklik gereksinimlere uyarlanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir