Membran Nedir? Ağırlığı ve Kalınlığı Kaçtır?

MEMBRAN UYGULAMASI

Membran Nedir?

Su yaşamımız için gerekli olan en temel besin maddesi iken her zaman bizlere sağlık getirmez. Bazı durumlarda sudan kaçınmaz ve onun vereceği zararlara da önlem almak gerekir. Bunlardan biri de su yalıtım sistemleridir. Çünkü yaşadığımız alanlara zarar gelmemesi için en başta çatı kavramının oluşması yağışlardan yani sudan bizleri korumak için ortaya çıkmıştır. Ancak zamanla suyun ve diğer etkenlerin sadece çatıdan değil aynı zamanda binanın her yerinden gelebileceği anlaşılınca binalar ortaya çıkmıştır.

Dış etkenlerden kendimizi korumak için su yalıtım sistemlerine başvururuz. Bu sistemler ile yapımızı korumak ve daha konforlu yaşamak mümkündür.

Toprakta bulunan nem ve de basınçsız su yapının gözeneklerinden geçer ve yapı içinde küflenme, mantar gibi durumlara neden olur. Sıvaların çatlayıp dökülmemesi, ahşap gibi malzemelerin ise çürümemesi için su yalıtım sistemi oldukça önemlidir.

Binaların su ile temasında zarar almaması ve içeriye ya da dışarıya bir su geçişi olmaması için kullanılan malzemenin genel bir adıdır.

Yapılar sızıntı suları, geçici veya sürekli olan basınçlı yer altı sularına maruz kalır.  Eğer su yalıtımı zorunlu olmazsa deprem daha faza can yakar. Depremin ardından yapıların %79’unun çöktüğü gözlenmiş olduğundan İstanbul depreminin yapılara zarar vermesinin en önemli nedenlerinden biri de taşıyıcı sistemin çökmüş olmasıdır.

Yapının çevresinde uygulanacak olan drenaj çalışmaları sadece yer altında bulunan suyun basıncısını düşürmede etkili olur. Ancak betonun su geçirimsizlik özelliği ile hazırlanması sonucu su yalıtımını tam olarak sağlamaz. Yalıtılmamış olan yüzeylerden betonarmenin bünyesine girecek olan su ise çelik donatıda korozyona sebep olur. Korozyon ise yapının ömrünü kısaltacak olan en korkunç sonuçlardan biridir. Ancak polimer bitüm modifiyeli olan ürünler ile yapının dışarısından bohçalama yöntemi adı verilen sistemle yapılan su yalıtımı ise korozyonu önleyerek yapının ömrünü uzatır.

Yalıtımın Faydaları Nelerdir, Su Yalıtımı Uygulamaları

Membran kaplama nasıl yapılır sorusuna çatının tipi ve mevsimin ne olduğu gibi önemli bilgiler eklenmelidir. Bu bilgiler esasında doğru membran sistemi uygulanabilir. Özellikle de betonarme çatıların performansı ile uzun süre kullanılabilmesi su yalıtımı gibi durumlara bağlıdır. Isı yalıtımı su yalıtımın altına döşenerek bu iki sistem birlikte kullanılır ve hem güç tasarrufu hem de ekonomik kar sağlanır.

Su yalıtım membranı altında oluşan yoğuşma ve hava kabarcıklarını önlemek amacıyla yapı betonu ve ısı yalıtımı arasına buhar kesicinin eklenmesi gerekir. Binaların su yalıtımında kullanılan çeşitli su yalıtım malzemeleri arasında bitümlü yalıtım örtüleri de bulunur. Bitümlü su yalıtım örtüleri dünya üzerinde su yalıtımı için en fazla kullanılan malzemedir ve zamanla değişime uğramıştır.

Bitümlü membran yapıların suyun getirdiği olumsuz etkilerden korunmaları için çatılara, köprülere, teraslara, temellere, perdelere ve diğer suya maruz kalan yapılara uygulanan su yalıtımı için kullanılan bir malzemedir.

Membran Kalınlığı Kaçtır?

Membranlar 2-3-4 mm kalınlıklarındadır. 3.5 ve 4.5 kalınlıklarında bazı özel membran türleri de vardır.

Membran Ağırlığı

1 rulo (10 m2 ) membran 33 kg’dır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir